Wij maken kaas. Kaas wordt gemaakt van melk. Zoogdieren produceren melk om hun jong te voeden. Een koe moet dus eerst een kalf krijgen voordat ze melk gaat geven. De vrouwelijke kalveren kunnen opgroeien tot melkkoe. De stiertjes worden gehouden voor vlees. We houden een aantal kalveren van Vessemse boeren aan, zodat dat vlees uiteindelijk bij de kaas op tafel kan belanden.
Wat is een os?
We kennen de os uit de kerststal, maar wat is het eigenlijk? Als een stier gecastreerd wordt, noemen we het een os. Onze stierkalfjes worden op jonge leeftijd gecastreerd, zodat ze zich niet ontwikkelen tot stier. Ze krijgen dus ook geen 'stierenmanieren'. Daardoor kunnen we ze veilig in een natuurgebied met wandelaars laten lopen.
Kleine Beerze
Onze ossen lopen in het natuurgebied rond de Kleine Beerze. Hun begrazing draagt hier bij aan een gevarieerde natuur. En het is natuurlijk een mooi gezicht voor jou als wandelaar.
Vlees
In november hebben we weer een os geslacht. Flappie was geboren op het melkveebedrijf van familie Van de Pas en heeft drie zomers lang bij de Kleine Beerze rondgescharreld. Bij Mout & Hout kun je binnenkort genieten van wisselende gerechten van verschillende delen ossenvlees en hamburgers. Bij De Spekdonken worden stoofvlees en hamburgers geserveerd. En we hangen ook weer ossenvlees te drogen in de Vessemse kerktoren.
Ook hebben we nog droge worst uit de kerktoren.
Heb jij die al geproefd?
Copyright © Alle rechten voorbehouden