Ons ossenvlees

Wij maken kaas. Kaas wordt gemaakt van melk. Zoogdieren produceren melk om hun jong te voeden. Een koe moet dus eerst een kalf krijgen voordat ze melk gaat geven. De vrouwelijke kalveren kunnen opgroeien tot melkkoe. De stiertjes worden gehouden voor vlees. We houden een aantal kalveren van Vessemse boeren aan, zodat dat vlees uiteindelijk bij de kaas op tafel kan belanden.


Wat is een os?


We kennen de os uit de kerststal, maar wat is het eigenlijk? Als een stier gecastreerd wordt, noemen we het een os. Onze stierkalfjes worden op jonge leeftijd gecastreerd, zodat ze zich niet ontwikkelen tot stier. Ze krijgen dus ook geen 'stierenmanieren'. Daardoor kunnen we ze veilig in een natuurgebied met wandelaars laten lopen. 


Kleine Beerze


Onze ossen lopen in het natuurgebied rond de Kleine Beerze. Hun begrazing draagt hier bij aan een gevarieerde natuur. En het is natuurlijk een mooi gezicht voor jou als wandelaar.


Vlees

Begin januari hebben we weer een os geslacht. Wappie was geboren op het melkveebedrijf van familie Van Aaken op het Rietven en heeft twee zomers lang bij de Kleine Beerze rondgescharreld. Bij De Spekdonken kun je genieten van zijn stoofvlees en ook bij Mout & Hout is het vlees tot z'n recht gekomen. En we hebben deze keer iets nieuws uitgeprobeerd; "Bresaola" op Vessemse wijze. Gedroogd op een heel speciaal plekje, in de kerktoren van Vessem.


Ook hebben we nog droge worst uit de kerktoren. 

Heb jij die al geproefd?


Met dank aan Slagerij Jansen in de Weebosch