Ons ossenvlees

Wij maken kaas. Kaas wordt gemaakt van melk. Zoogdieren produceren melk om hun jong te voeden. Een koe moet dus eerst een kalf krijgen voordat ze melk gaat geven. De vrouwelijke kalveren kunnen opgroeien tot melkkoe. De stiertjes worden gehouden voor vlees. We houden een aantal kalveren van Vessemse boeren aan, zodat dat vlees uiteindelijk bij de kaas op tafel kan belanden.


Wat is een os?


We kennen de os uit de kerststal, maar wat is het eigenlijk? Als een stier gecastreerd wordt, noemen we het een os. Onze stierkalfjes worden op jonge leeftijd gecastreerd, zodat ze zich niet ontwikkelen tot stier. Ze krijgen dus ook geen 'stierenmanieren'. Daardoor kunnen we ze veilig in een natuurgebied met wandelaars laten lopen. 


Kleine Beerze


Onze ossen lopen in het natuurgebied rond de Kleine Beerze. Hun begrazing draagt hier bij aan een gevarieerde natuur. En het is natuurlijk een mooi gezicht voor jou als wandelaar.


Vlees

In februari hebben we weer een os geslacht. Jopie was geboren op het melkveebedrijf van familie Docters van Leeuwen en heeft twee zomers lang bij de Kleine Beerze rondgescharreld. Bij De Spekdonken kun je genieten van stoofvlees en hamburgers van ons ossenvlees. Ook hebben we droge worst gemaakt. Die is op een heel speciaal plekje gedroogd; in de kerktoren van Vessem. Heb jij hem al geproefd?


Met dank aan Slagerij Jansen in de Weebosch