Familie Sterken

In 2000 zijn Peter en Jaqueline gestart met het melken van geiten op de ouderlijke locatie van Peter aan het Vondereind. Door de jaren heen is het voormalige melkveebedrijf omgebouwd tot een professioneel melkgeitenbedrijf. Ze begonnen destijds met 100 geiten in de aangepaste koeienstal. Ondertussen is het bedrijf doorgegroeid tot 1000 melkgeiten.


Net als bij koeien, moeten ook geiten eerst een lam krijgen voordat ze melk gaan geven. In het najaar worden de geiten gedekt door de bok. Daardoor lammeren ze allemaal in het vroege voorjaar. Februari/maart is een ontzettend drukke tijd voor de familie Sterken. Een geit krijgt soms één, meestal twee, maar soms ook drie of zelfs vier lammetjes. Dat zijn in korte tijd dus heel veel lammetjes om voor te zorgen. De kleine geitjes fokken ze zelf op tot nieuwe melkgeiten en de kleine bokjes mesten ze zelf af voor lamsvlees.

De vier kinderen, Roel, Bregje, Elske en Juultje, helpen waar nodig mee op het bedrijf. Elske heeft de intentie om het familiebedrijf later over te nemen.


Hygiëne en gezondheid staan hoog in het vaandel. De geiten worden 2 keer per dag gemolken. Ook zijn ze actief bezig met fokkerij. Ieder jaar wordt een groep geiten gedekt door eigen bokken. Ook wordt een aantal geselecteerde geiten kunstmatig geïnsemineerd om 'vreemd' bloed in de veestapel te krijgen. Daarvan houden ze zelf weer een aantal bokjes aan om mee verder te fokken. Kunstmatige inseminatie (KI) is bij koeien heel normaal, maar bij geiten is dat best bijzonder. Al deze inspanningen werpen wel hun vruchten af. De geiten van familie Sterken geven namelijk wel 1300 liter melk per geit per jaar. 


Meer lezen? Kijk op onze nieuwspagina.