Familie Mijs

Jos en Marie-José Mijs runnen samen met hun zoon Jurgen en zijn vriendin Irla een melkveebedrijf aan de Heikesestraat. Hier zijn de ouders van Jos in 1969 na de ruilverkaveling begonnen. Het boeren werd er met de paplepel ingegoten. "Boer ben je, dat word je niet", aldus Jos. Hun doel is om het bedrijf door te kunnen geven aan de volgende generatie. Jurgen en Irla gaan deze uitdaging met volle overtuiging aan. Ook bij hen stroomt het boerenbloed door de aderen.


Het melkveebedrijf bestaat uit 135 melkkoeien. Deze worden al sinds 2001 met een melkrobot gemolken. Daarmee waren ze destijds één van de eerste boeren met een melkrobot. Dat was heel bewust. Bij familie Mijs wordt vrijheid erg gewaardeerd. De vrijheid van het ondernemen, om lekker zelf tussen de koeien bezig te zijn, maar ook vrijheid voor de koeien. "Door die robot leerden we de koeien op een heel andere manier kennen", aldus Marie-José. "Het is mooi om het gedrag van de koeien te zien, zonder dat ze door ons gestuurd worden."


Onder de bedrijfsnaam 'De Spekdonken', zetten ze zich actief in om boer en burger op een recreatieve manier met elkaar te verbinden. Sinds 2019 verhuren ze camperplaatsen en laten ze deze vakantiegangers door middel van een rondleiding ook zien hoe het er op de boerderij aan toe gaat. Sinds februari 2022 zijn ook de deuren van hun boerderijterras geopend voor iedereen. Ga gauw eens langs!


Meer lezen? Kijk op onze nieuwspagina.