Regendouche voor de koeien

bij familie Van Aaken

16-6-2021


Tropische temperaturen vandaag! En dat terwijl koeien zich het lekkerste voelen bij temperaturen tussen -5°C en +18°C. Bij hogere temperaturen krijgen ze last van hittestress. Wil je weten hoe hittestress voelt? Ga dan maar eens hardlopen met 30 graden.


Je produceert warmte en die raak je maar moeilijk kwijt. Zelfs als koeien stil liggen, produceren ze veel warmte. Dat komt doordat bij de afbraak van voer in de pens (de belangrijkste van de vier magen) warmte vrij komt. Ze hebben dus eigenlijk een kacheltje in hun buik.

 

En wist je dat koeien met een meer witte vacht beter tegen de hitte kunnen dan koeien met meer zwart? Dat is dus precies andersom dan bij mensen!

 

Liefst houden boeren hun koeien op zulke hete dagen uit de zon. In de stal hangen ventilatoren die zorgen voor een lekker briesje. Deze koeien bij familie Van Aaken op het Rietven hebben zelfs een regendouche. Dat koelt lekker af!


Er hangt bijna een kilometer lange waterslang in de stal. Die gaat niet overal tegelijk aan. Zo kunnen de koeien zelf kiezen of ze onder de douche willen staan of niet.