Gras inkuilen bij familie Van Aaken

16-5-2021


Wat de koeien eten, is erg bepalend voor hoe goed ze melk kunnen geven. Om koeien het jaar rond eigen gras te kunnen voeren, wordt het gras gemaaid en ingekuild.


Door het luchtdicht in te pakken, kan het lang bewaard worden. Het voorjaarsgras heeft doorgaans de beste samenstelling. Deze eerste snede is daarom erg belangrijk. Hoe het gras nu ingekuild wordt, bepaalt voor een groot gedeelte wat de koeien in het najaar voorgeschoteld krijgen. Dan hoop je wel dat het weer geen roet in het eten gooit...


Het blijft altijd de kunst om op het juiste moment te maaien en onder de juiste omstandigheden in te kuilen. En je weet altijd pas achteraf of je het goed gedaan hebt. Op de foto's kun je zien hoe het er deze week bij familie Van Aaken op de Hoogeloonsedijk aan toe ging. Het was inkuilen tussen de buien door, maar de boer is tevreden!



Foto 1:

Na het maaien wordt het gras met de schudder uit elkaar gegooid, zodat het kan drogen.



Foto 2:

Als het gewenste drogestofgehalte behaald is, wordt het gras op rijtjes gelegd.



Foto 3:

De hakselaar raapt deze rijtjes gras op, hakselt het en spuit het in de wagen.



Foto 4:

De wagen kiept het gras in de sleufsilo.



Foto 5:

In de sleufsilo wordt het gras goed aangereden, zodat er geen lucht meer tussen het gras zit. Saar, Luuk en Tess controleren of het vast genoeg is en stampen het nog even na.



Foto 6:

Dan wordt er plastic overheen getrokken met gewicht erop. Zo kan er geen lucht meer bijkomen en kan het conserveringsproces beginnen.